Eerste Struikelstenen geplaatst in Gooise Meren

Op 14 april 2023 markeerde een bijzonder moment in de geschiedenis van Gooise Meren: de eerste Struikelstenen, werden plechtig geplaatst door niemand minder dan Gunter Demnig, de visionaire kunstenaar achter dit ontroerende eerbetoon. Dit initiatief, georganiseerd door Stichting Struikelstenen Gooise Meren, heeft als doel de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust levend te houden en hun namen voor altijd te verankeren in onze collectieve herinnering.

Gunter Demnig plaatst de eerste Struikelstenen

De uitvoering

De uitvoering van deze gedenkwaardige gebeurtenis verliep in nauwe samenwerking met Verdee Infra. Als partner hebben we de vereiste voorbereidingen getroffen door de locaties vrij te maken waar de Struikelstenen zouden worden geplaatst. Op 11 april 2023 voerden we onze werkzaamheden uit, waarna op 14 april 2023 het officiële moment van plaatsing plaatsvond, georganiseerd door de Stichting Struikelstenen Gooise Meren.

Struikelstenen

Het concept van de Struikelstenen gaat diep in op de joodse traditie van het levend houden van de herinnering aan degenen die zijn omgekomen. Het graveren van de naam van een slachtoffer in de steen zorgt ervoor dat hun herinnering niet verloren gaat. Het is een subtiele, maar krachtige herinnering aan de levens die zijn geëindigd door het kwaad van de Holocaust. De intentie is niet om daadwerkelijk over de stenen te struikelen, maar eerder om een moment van bezinning te creëren bij het passeren ervan.

Voor meer informatie over wie wordt geëerd en op welke adressen de Struikelstenen worden geplaatst, nodigen wij u uit om het programma te bekijken op de website van Stichting Struikelstenen Gooise Meren: struikelstenengooisemeren.nl.

Laten we samen blijven herinneren, zodat zij die zijn omgekomen nooit worden vergeten